Wednesday, March 21, 2012

Minimaatila


Niinkuin aiemmin on jo tullut mainittua, Scott ja Kerry harjoittavat pienimuotoista maataloutta kotonaan. Jos ei aurinkosähköllä ja ilman juoksevaa vettä toimivassa huushollissa ollut tarpeeksi ihmettelemistä, viimeistään pieni navetta-kanala-yhdistelmä teki suuren vaikutuksen. Käytännössä Scott ja Kerry tuottavat kaiken tarvitsemansa maidon ja kaikki kananmunat itse, ja myös pieniä määriä lihaa.Jo pienikin omavaraistalous teettää näköjään kovasti hommia, ja me ollaan oltu apuna, aina kun on ehditty. Ja samalla opittu paljon uutta!Kotieläinrakennuksesa on kaksi häkkitilaa linnuille, jotka kesällä ovat vapaana ulkona. Toisessa häkissä ovat nuoret kanat, Owen-kukko ja viisi ankkaa. Lisäksi pienemmässä häkissä viheltää viiriäinen.
Toisessa häkissä ovat vanhemmat kanat ja Henry-kukko sekä Frenchie-kani. Kanat ja ankat tuottavat luonnollisesti munia, noin 10 päivässä.
Lintujen vesi vaihdetaan aamuin illoin ja lisäksi lisätään kuivaruokaa tarvittava määrä syöttöautomaattiin.Ja tietenkin, tärkein tehtävä on kerätä munat ja viedä ne ehjänä sisälle.Rakennuksen perällä on pari karsinaa vuohille. Kuttuja ja vuohia on yhteensä viisi, joista kaksi tuottavat tällä hetkellä maitoa, mikä tarkoittaa myös sitä, että...


...karsinoissa juoksentelee uteliaita ja vauhdikkaita kilejä, yhteensä neljä!
Tässä video kanoista ja vuohista :)


Kuttujen lypsäminen tapahtuu aamuisin, ja sunnuntaiaamuna mekin uskalsimme kokeilla. Oikean puristusvoiman oppiminen vei aikaa mutta kumpikin onnistui lopuksi tiristämään maitoa lasilliset.

Toivottavasti ajan kanssa nopeuttakin saadaan lisää, niin ettei kutulta lopu ruoka kupista ennenkuin maito on lypsetty.

Kaksi vuohista saa kilejä pian, jolloin lypsäminen tehdään sekä aamuisin että iltaisin. Luulisin, että ilmoittaudumme iltavuoroon. Puoli kuuden aikaan herääminen kun ei kuulosta aamu- vaan yölypsyltä.


Ja video, kun Scott näyttää, miten se tehdään. Ja sitten Piia yrittää, oikein kovasti!


Myös vuohille vaihdetaan vesi ja lisätään heinää aamuin illoin.
Iltaisin kilit erotellaan kutuista, jotta maitoa riittää lypsyksi asti. Aamulla kilit päästetään taas takaisin kuttujen kanssa samaan karsinaan.

Ja se on nopea toimitus!Joskus joku kileistä karkaa yön aikana ja löytyy yleensä heinäsaavista. Ketteriä otuksia!
"Hajuaitassa" asustaa kaksi vuohipukkia.

Julienin mielestä ne tuoksuvat juustolle. Piian mielestä ne vain haisevat. Myös niille tehdään sama vesi- ja heinärutiini. Ja samalla heinäaitasta otetaan heinää kutuille ja kileille.
Siivoaminen on helppoa, koska lattiat on tehty niin, että alla olevat korret kompostoituvat pikkuhiljaa itsestään ja päälle vain lisätään uudet korret. Hyvin kätevää!


Joskus myös helmipöllö vierailee heinäaitassa, ja päästää tosi lähelle katsomaan! :)Tällaista arkea täälläpäin! :)2 comments:

  1. Hienoa hommaa.
    Pääsette tutustuun hienoon elämäntyyliin. Niin... sitovaa ja työlästä toki mutta varmaan myös antoisaa jos ei henkensäpitimiksi tarvi tehdä vaan enempi harrastus pohjalta.

    ReplyDelete
  2. Kyllä ne elukat kovasti työtä teettää, mutta on se eri saada kananmunat suoraan tarhasta! :) Ja kyllä pittää entisajan ihmisiä kunnioittaa, on se pienehkön vuohen lypsäminen jo fyysisestikin raskasta. Niinku ois salilla rehkiny tunnin, nyt palkkana tosin lasi maitoa.

    ReplyDelete