Tuesday, March 13, 2012

Kotini on mökkini


Nyt ollaan asusteltu täällä mökissä reilu viikko ja homma alkaa hahmottua. 
Normaalia mökkielämäähän tämä on (äitille ja iskalle terveisiä :)! 


Täällä siis eletään noin 50 km Fairbanksin keskustasta, Two Rivers –nimisessä kylässä. Päätielle on noin maili eli puolitoista kilsaa. Mökki sijaitsee Scottin ja Kerryn pihapiirissä ja ympärillä levittäytyy 133 hehtaarin kokoinen metsäalue, jossa on pieniä peltolaikkuja ja jossa risteilee paljon reittejä talvi- ja kesävaelteluun. Naapurina meillä on siis Scott ja Kerry ja heidän kaksi energistä tytärtään Evelyn ja Juliana, ja lisäksi 17 koiraa, kaksi kissaa, kahdeksan aikuista vuohta ja neljä pientä vuohikiliä, kanoja, pari kukkoa, pari ankkaa ja kani. Joskus myös helmipöllö vierailee heinävajassa.


Alla kuvaus rutiineista, joiden kanssa täällä elellään.

Mökki
Elämme siis ilman sähköä, juoksevaa vettä tai sisävessaa. Sen sijaan meillä on mökissä
kaksi kerrosta, alakerta noin 5 x 5 metriä ja yläkerta noin 5 x 6 metriä. 
Alakerrassa sijaitsee ”sisääntuloaula”, ”keittiö”, ”olohuone”, ”kylpyhuone” ja ”pannuhuone”. No, oikeastaan meillä on yksi huone kaikelle tälle eli alakerrassa meillä on kaksi pöytää, puukamiina, kaasuliesi, laatikot, joissa säilytettään ruokaa ja astioita, vesisäiliöt, pari tuolia ja keinutuoli. Yläkerrassa on ”makuuhuone”, ”pukeutumistila” ja ”maisemahuone”, eli meillä on sänky, laatikosto ja kaappi sekä isot ikkunat, joista näkee auringon päivällä ja revontulet yöllä.


Ulkona meillä on terassi, puunhakkuupaikka ja vessa.


Lämmitys
Lämmitykseen käytetään isoa puukamiinaa. VIikonloppuaamuina kamiina lämmitetään heti herätessä ja tulta pidetään uunissa koko päivä. Arkipäivinä kamiina lämmitettään töistä tullessa. Vaikka välillä mökki pääsee viilenemään, ei täällä liian kylmä ole, varsinkin kun kamiinassa on erikoiskatalysaattori, joka käyttää kaiken lämmön tehokkaasti hyväkseen eikä sitä pääse harakoille. 

Ja meiltähän puunhakkuu sujuu (terveisiä taas kotiin)! 
Aamuisin voi vähän olla vilpoista, mutta sitä varten on lämpimät vaatteet ja tee.
Keittiö
Kokkaaminen sujuu kaasuhellalla, jonka käyttämiseen tottuminen on ottanut minulta vähän aikaa. Lieden lämmöstä ei koskaan ole oikein tarkkaa tietoa, ja levyn ehtii kääntää pois päältä sata kertaa, ennenkuin ruuan on saanut valmiiksi. Kaasu-uunia pitää pian kokeilla, vaikka sämpylän paistolla! Mutta elä äiti huoli, joka päivä ollaan lämmin ateria saatu, jopa pari kertaa päivässä. 

Meillä on täällä aikamoinen kalusto erilaisia keittiötarvikkeita, joten vain mielikuvitus on rajana ruuanlaitossa. Kerryltä ollaan saatu hyviä vinkkejä herkullisiin kotiruokiin, jotka eivät suinkaan ole ranskanperunoita tai hampurilaisia, vaan kasviskastikkeita ja kotona tehtyjä leipiä.

Ja pannukakkuja!!

Tiskit tiskataan vedellä, joka saadaan sulattamalla lunta ja lämmittämällä vesi kamiinan päällä. Tiskejä ei huuhdella, vaan ne kuivataan suoraan pyyhkellä. Ja astiat säilytetään isoissa laatikoissa, jotta öljylamppujen öljy ei tarttuisi niihin. Ruuan säilytykseen meillä on käytössä kylmälaukku, joka säilyttää viileän ilman kohtuullisen hyvin, kun sisälle laittaa jäätä sisältävän pullon. Viime yönä päätettiin pitää kylmälaukku ulkona, sillä seurauksella, että maito ja kananmunat jäätyivät ja aamupalapannukakut jäi saamatta. Mutta pysyipähän ruoka kylmänä. Scottin ja Kerryn pakastinta voidaan käyttää sitten varsinaiseen pakastukseen.  


Valaistus
Valon lähteenä meillä on öljylamppuja, kynttilöitä, otsalamppuja ja tuli kamiinassa. Mikä tunnelma! Ja päiväsaikaan isoista ikkunoista riittää valoa.

 

Kylpyhuone
Ulkohuussi sijaitsee muutaman kymmenen metrin päässä mökistä ja kattaa syvän kolon maassa ja kolme seinää, ei ovea. Mutta sen sijaan mukana tulee metsämaisema ja paras ilmastointi ikinä!
Kasvojen ja hampaiden pesu tapahtuu sisätiloissa. Vesi näihin tarpeisiin ja myös juomiseen säilötään vesikanistereissa, jotka käydään täyttämässä näihin varatuilla vesiasemilla. Automaattiin syötetään siis rahaa tai kortti ja täytetään kanisterit niinkuin bensaa huoltoasemilla. Olihan se hassua hommaa ekalla kerralla :)!

Suihkussa käydään joko työpaikalla, tai parin mailin päässä sijaitsevassa pesupaikassa, jossa on myös pyykinpesukoneita. Tällä systeemillä pian huomaa, ettei suihkussa tarvikaan käydä joka välissä. No, tosin pitkän lumikenkäreissun jälkeen käy mielessä jotakin muuta. Mutta hyvin tällaiseen tottuu, yllättävän helposti.Kierrätys

Jätteiden lajittelu toimii täällä hyvin. Ilman viemäröintiä käytetty vesi täytyy kantaa ulos sille varatulle paikalla, mutta muuten lajittelu on simppeliä. Polta kaikki, minkä voit. Ruuantähteet kanoille ja loput biojätteitä kompostiin. Muovi-, metalli- ja lasijäte erotellaan ja viedään työpaikan jätteidenlajittelupisteeseen.Täällä ihmiset kovasti ihmettelevät, minkä ihmeen takia me täällä halutaan asua. Eikö se ole selvää?! :) 

4 comments:

 1. Respect! Melko luksustahan tuolla on! :) Kyllä voi vaan ihmetellä tuota sun rohkeutta Piia!

  ReplyDelete
 2. Voi Ellu kiitos, meilla on mokilla kylla mukavat oltavat! :)
  Eika taalla tarvi pelata ku isoa vuohipukkia, joka aina yrittaa karata kun meen ruokkimaan. Ite oot rohkia! :)

  ReplyDelete
 3. Siellä on sitten juuri sellaista kuin ounasteltiinkin - tee se itse -unelmakoti! :) Onneks me suomalaiset ollaan totuttu mökkeilemään ilman kaikkia 2000-luvun mukavuuksia. Ja kun huussi on ilman ovea, niin ei pasha ainakaan haise. Ehkä jäätyy tosin. Heh!

  Sä oot varmaan niin unelmaelementissäsi siellä nyt, kilit ja kaikki naapurissa - nauti!!!

  ReplyDelete